Descriere, Identificare, Preventie

Scapa de gandacii de bucatarie

Scapa de gandacii de bucatarie

Cum putem identifica gandacii de bucatarie?

Aspect Vizual

Gandacii de bucatarie, in Romania, masoara pana la 1,5 – 2 cm in lungime. Culoarea este una rosiatica, visiniu-maronie. Au 6 picioare, doua antene iar unele specii au si aripi. Cu toate acestea, la majoritatea gandacilor de bucatarie, aripile nu sunt adaptate pentru a putea zbura.

Corpul gandacilor de bucatarie este plat, de forma ovala. Acestia sunt uleiosi la atingere. Cele 6 picioare lungi le permit acestora sa se deplaseze foarte repede pe aproape orice suprafata.

Femelele sunt de obicei mai mari ca dimensiuni decat masculii. De obicei acestea nu au nici aripi.

Oualele acestora sunt protejate de o carcasa sub forma de capsula rezistenta la insecticidul obisnuit.

Ce trebuie sa stiti pentru a tine gandacii de bucatarie la distanta:

Acces:

Gandacii de bucatarie pot intra in locuinta dumneavoastra pe mai multe cai. De afara prin crapaturi ale peretilor, guri de ventilatie, canalizare sau tevi de scurgere. Ii putem introduce chiar noi in casa pe sacosa de cumparaturi, cutii, posete sau chiar pe propriile haine.

Mediul ideal:

Locuinta dumneavoastra este un mediu propice pentru inmultirea acestora. Avand la dispozitie suficienta mancare, caldura, apa, locuri pentru cuib, acestia pot ramane activi pe parcursul intregului an.

Reproducere: 

Gandacii de bucatarie se reproduc foarte rapid. Pentru un singur candac pe care il vedeti, exista o mare posibilitate sa existe deja un cuib bine populat in crapaturile peretilor sau in locurile ce nu sunt la vedere. Acestia isi depun ouale intr-o carcasa sub forma de capsula care pot contine pana la 50 de oua. Femelele poarta atasate de corpul lor aceste capsule urmand sa le detaseze intr-o zona propice bogata in mancare. Ciclul de reproducere este de 103 zile.

Constatarea prezentei

Deoarece gandacii de bucatarie sunt o specie nocturna, daca ati reusit sa vedeti unul, cel mai probabil sunt multi altii pe care nu i-ati vazut inca. Cativa gandaci observati sunt rezultatul suprapopularii cuiburilor, acestia fiind fortati sa iasa afara. Acesta este un semn al unei infestari severe.

Alergii/Astm

Rezidurile create de regenerarea pielii gandacilor, gandaci morti, excremente pot agrava alergii in special in cazul copiilor si adultilor mai sensibili.

Ineficienta Tratamentelor Clasice

Gandacii de bucatarie sunt mai priceputi in a se ascunde decat sunteti dumneavoastra pregatit sa le identificati cuiburiule. Mai mult, ouale acestora sunt protejate intr-o capsula rezistenta la majoritatea insecticidelor comerciale. Fara echipament adecvat si solutii profesionale, batalia impotriva gandacilor de bucatarie poate fi o cauza pierduta.

Tratamentul recomandat pentru gandaci de bucatarie

In cazul in care ati depistat in casa prezenta gandacilor de bucatarie descrisi mai sus, va recomandam sa efectuati un tratament profesional de eliminare ce consta in 2 interventii la interval de 14-21 zile. Primul tratament are rolul de a elimina cuiburile de gandaci, gandacii vii si de a crea un mediu ostil accesului altor gandaci din mediul exterior. Roul celui de-al doilea tratament este acela de a elimina posibili supravietuitori ai primului tratament dar mai ales a puilor ce au supravietuit fiind protejati de capsula oualelor. De asemenea solutiile profesionale folosite au efect remanent pentru a preveni recidivarea infestarii.

Recomandari pre-tratament

Pentru rezultate maxime, va recomandam sa efectuati curatarea zonei ce urmeaza a fi tratate precum si a locurilor mai putin accesibile (sub mobilier, in spatele aragazului/frigider etc). De asemenea va recomandam etansarea cailor de vizitare, a gaurilor si crapaturilor cu materiale precum kit sau silicon. Serviciul de etansare poate fi efectuat si de firma noastra contra unui cost suplimentar.

Recomandari post-tratament

Recomandam ca dupa tratament sa nu se mai efectueze spalarea zonelor tratate pentru aprox 48 de ore (motiv pentru care se recomanda si igienizarea inainte de tratament).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.